Metal And Back Again

 Πριν αναφερθούμε στο κύριο θέμα της εβδομαδιαίας μας ανάρτησης να πούμε μερικά πράγματα για την(τις) συναυλίες των Rotting Christ το Σ/Κ που μας πέρασε.Και τα 2 live sold out τα setlist κάλυπταν σχεδόν όλο το φάσμα της 25χρονης δισκογραφίας τους (την Κυριακή δεν παίχτηκε τίποτα από Dead Poem,Sleep of the Angels,Genesis,Khronos αλλά μικρή σημασία έχει όσα παίχτηκαν έκαναν και τον πιο δύστροπο να σκάσει χαμόγελο).Ο Σάκης και η παρέα του ήταν άψογοι και αν και τα χρόνια θεωρητικά έχουν περάσει,διανύουν μια τόσο κλισέ αλλά υπάρχουσα δεύτερη νιότη, η σκηνική τους παρουσία ήταν χαοτική η δύναμη και το πάθος τους κυριαρχούσαν,μουσικά η απόδοση τους άγγιζε το τέλειο όπως και ο ήχος της συναυλίας.Οι Rotting Christ είναι μακράν του δεύτερου το μεγαλύτερο ελληνικό συγκρότημα των τελευταίων 20 ετών καθώς και οι μοναδικοί Έλληνες καλλιτέχνες με σταθερή καριέρα και αναγνώριση στο εξωτερικό.Αυτό αποδείχθηκε μεγαλοπρεπώς και στις φετινές περιοδείες τους σε όλη την Ελλάδα και σχεδόν όλο τον κόσμο.Παίζουν μπάλα σε δική τους κατηγορία και ακόμα και αν ο καθένας μπορεί να διαφωνεί για την μουσική πορεία που έχουν πάρει από το Θεογονία και μετά δεν μπορεί παρά να τους το αναγνωρίσει.Δεν παίζουν black metal αλλά πότε παίξανε πραγματικά black?Μέχρι τα μέσα του '90 μπορεί να πεί κάποιος πολύ επιφυλακτικά.Έχουν ακολουθήσει πολλούς διαφορετικούς και ασυμβίβαστους δρόμους στην μουσική τους πορεία.Αλλά η απάντηση στην δυσφορία όλων ήταν το φετινό Thou Art Lord, το συγκρότημα (supergroup) με μέλη Νecromantia και Rotting Christ μεταξύ άλλων.Το Regal Pulse of Lucifer  είναι μαζί με το Ravencult του 2011 (Morbid Blood λέγεται ο δίσκος) τα σημαντικότερα ελληνικά μαύρα album από το 2007 και το Theogonia που ανέστησε την ελληνική ακραία σκηνή για να μην μιλήσουμε για παλιότερη χρονολογία.Είναι η απάντηση σε όσους θέλουν τους Christ όπως στο Non Serviam είναι ο καλύτερος Rotting Christ δίσκος που δεν βγήκε ποτέ.All hail to Sakis!

  Και τώρα ας γυρίσουμε στο θέμα αυτής της εβδομάδας και ένα από τα γεγονότα της χρονιάς για εμάς.Βγήκε το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Χομπιτ!Δεν θα ασχοληθούμε με την ταινία(δεν είναι δουλειά μας να κρίνουμε) αλλά θα σας πούμε ότι είναι μια πιο ολοκληρωμένη οπτική αυτή του Jackson πάνω στο έργο του Tolkien.Δηλαδή η τριλογία είναι πιο αναλυτική και σκοτεινή από τα στριμωγμένα γεγονότα που αφηγείται ο Tolkien στο παιδικό του παραμύθι.Στην τελική μιλάμε για το παραμύθι με τον πιο διάσημο δράκο στην λογοτεχνία!(δείτε την σειρά Sherlock-άσχετο-θα καταλάβετε πολλά).Ο φανταστικός κόσμος  του Τόλκιν ήταν είναι και θα είναι ένα από τα θέματα που θα συνδέονται με το ροκ και το μέταλ για πολλά χρόνια ακόμα.Με αφορμή λοιπόν την δεύτερη ταινία ας θυμηθούμε 10 στιγμές που το ροκ και το μέταλ μπλέχτηκαν με τον πανέμορφο κόσμο του Τολκιν.Α και δείτε την Ερημιά του Νοσφιστή.Χτες.

 10.The Wizard - Black Sabbath Gandalf ρε!Η αλλιώς ο Ιεροφάντης από τις κάρτες ταρώ.Οι προπάτορες όλων έδειξαν και εδώ τον δρόμο.
9.Ramble on - Led Zeppelin .In the darkest depths of Mordor,i met a girl so fair,but the gollum and the evil one crept away with heeer heeer.Nuff Said για τους θεούς της μουσικής.Τσεκάρετε επίσης και τα Battle of Evermore,Misty mountain Hop.Ο Plant πάντα αγαπούσε την Μέση γη και δεν το έκρυψε.Το stairway to Heaven μιλάει για την Galandriel,δηλαδή το σπουδαιότερο τραγούδι που γράφθηκε ποτέ άντλησε έμπνευση από τον Άρχοντα.
8.The Grey Wizard-Battlelore Άμπαλο συγκρότημα που όμως όλοι οι στίχοι του αντλούν έμπνευση από τα έργα του Τολκιν.Εδώ για εμάς στην καλύτερη στιγμή τους.(μην κάνετε το λάθος να ακούσετε δισκογραφία όπως εμείς παλιότερα)
7.Τhe Riddle Master-Manilla Road Tίτλος εμπνευσμένος από το κεφάλαιο του Hobbit :Riddles in the dark.Οι Manilla Road βέβαια το πήγαν πιο πέρα ειδικά στις μεσαιωνικής Αγγλίας αναφορές τους.
6.Burzum- En Ring Til A Herske. O ορισμός του διαβάζω Τόλκιν ακούω Black Metal και παίζω Dungeons And Dragons σε υπόγεια μέρος πρώτο.
5.Dark Lord of Gorgoroth - Isengard To δεύτερο μέρος των προαναφερθέντων εδώ σε μια blackdeath εκδοχή του από το one man project του Fenriz.(οι Isengard ήταν all-metal,ούτε black,death,folk,viking μόνο)
4.Cirith Ungol-Cirith Ungol Epc Doom Metal from 1984 και πάμε για rpg games!
3.Rivendell - Rush. Oι Καναδοί progsters μας ταξιδεύουν στην πεδιάδα του Rivendell.Μαγικό.
2. Bathory - Nordland. Oκ μόνο ο στίχος Misty Mountains Where Giants Sleep είναι αρκετή δικαιολογία για να χώσουμε Quorthon αν και η επικούρα των Bathory μας συντρόφευε όταν παίζαμε Lotr online στο κλαφτοπ μας.Bathory σε όλα και για πάντα.
1.Nightfall in the Middle Earth - Blind Guardian. Ο δίσκος που εμπνέεται από το Silmarillion.Ή αλλιώς το απόλυτο soundtrack των μεταλλάδων για Άρχοντα.Οι Γερμανοί είναι το πιο ουσιαστικό παράδειγμα της ένωσης Middle Earth και Μetal.Κλασσικά άλλα παραδείγματα από τους Γερμανούς είναι το Lord Of the Rings,Bards Song-The hobbit(ναι ρε είναι 2 τα Bards song να 'ουμ πήγατε όλοι να τραγουδήσετε tomoooroowww take us awayy),By the gates of Moria,Gandalfs Rebirth με τα 2 τελευταία να προέρχονται από το ξεχασμένο speed ντεμπούτο τους.
  Tέλος ειδική μνεία στο προοδευτικό έπος των Camel με τίτλο Nimrodel/The procession/The White Rider.Η δική τους αφιέρωση στον κόσμο της Μέσης Γης.


  Υ.Γ.Ετοιμαζόμαστε σιγά σιγά για τις λίστες που καθιερώνονται στο τέλος του χρόνου και εμείς γουστάρουμε αυτή την συνήθεια όσο κλισέ και αν είναι.Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε,τα κυριότερα ακούσματα μας:
1.Nightfall In The Middle Earth - Blind Guardian.Έντυσε τέλεια μια εβδομάδα μαραθωνίου των ταινιών του Jackson.
2.Necros Christos - Doom of the Occult.Ό,τι λέει ο τίτλος αλλά εμείς προσθέτουμε και το DEATH στο τέλος.Πολύ ιδιότροπο συγκρότημα που αργήσαμε να πιάσουμε αλλα τώρα μας πόρωσε. ΣΑΠΙΛΑ-ΟΧΕΤΟΣ-ΝΕΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ(κλεμμένο).
3.Hierophany of the Open Grave-Nightbringer.Εξ Αμερικής,σκοτεινό τελετουργικό σατανικό και πορωτικό.Μπαντάρα στην καλύτερη στιγμή της.

Σχόλια